Gå til indhold

Nyhed -

Global leverance giver det bedste af to verdener

Der er penge at spare ved at lægge applikationsudviklingen i lande som Kina og Filippinerne. Ved at gøre det gennem NNIT får kunden samtidig en leverandør med branchekendskab og lokal tilstedeværelse.

At lægge opgaver ud til lande med lave lønninger behøver ikke betyde, at man går glip af den lokale leverandørs branchekendskab. Hos NNIT arbejder kinesiske medarbejdere i teams med deres danske kolleger, de kommer på kurser i Danmark og oplæres i NNIT’s kultur og værdier.
Og så udgør kulturforskellene ikke den største barriere. Modstanden mod forandringer kan overvindes, når blot folk lærer hinanden at kende. Det viser erfaringerne fra NNIT’s foreløbig syv år med globale leverancer.

I krisetider har virksomhederne øget fokus på omkostninger. Derfor overvejer mange outsourcing til lande med lavere lønomkostninger.

Foruden prisfordelen giver outsourcing adgang til en stor samling medarbejdere med forskellige kompetencer. Hvis virksomheden selv ansætter en specialist, risikerer den, at der i perioder ikke er brug for vedkommendes særlige evner og viden. Andre gange er der brug for mere, end en enkelt person kan levere. En outsourcing-leverandør kan derimod trække på en skalerbar pulje af medarbejdere med de efterspurgte kompetencer.

De fleste tænker nok på NNIT som en dansk virksomhed. Men i NNIT’s kinesiske afdeling arbejder der 420 personer, og i Filippinerne sidder yderligere 90 mand og udfører opgaver for virksomhedens kunder.

”Vi venter vækst i begge lande. Målet er at nå 500 ansatte i hvert selskab. Vores investeringer derude er paradoksalt nok med til at sikre, at vi kan bevare arbejdspladser i Danmark, fordi vi kan levere ydelser til en konkurrencedygtig pris – og dermed sikrer vi os en fornuftig pipeline,” siger Robert Lauritzen, Associate Vice President med ansvar for globale leverancer inden for applikationsudvikling, vedligehold og support.

Ser man isoleret på timeprisen, kan NNIT godt blive slået af rent indiske eller kinesiske konkurrenter. Men Robert Lauritzen fremhæver, at NNIT til gengæld kan arbejde mere effektivt, fordi virksomheden kombinerer sit lokalkendskab til det danske og europæiske marked med de prisbillige udviklere i udlandet. Det er med til at sikre en leverance, der matcher kundens forventninger på både pris og kvalitet.

Egne medarbejdere
NNIT’s særlige indgang til internationale leverancer går ud på ikke at basere sig på underleverandører. I stedet er de udenlandske udviklere og driftsfolk direkte ansat i NNIT. Og det giver fordele, fortæller Organisational Change Manager Hanne Skovgaard Duve:

”Ved at bruge vores egne folk sikrer vi, at de er uddannet i NNIT’s processer og metoder – og de er fortrolige med ånden og kulturen i virksomheden.

De fire fordele
Virksomheder kan opnå mindst fire fordele ved at udnytte muligheden for globale leverancer:
1. Fleksibilitet
2. Skalerbarhed
3. Lavere pris
4. Lokalkendskab

Efter syv års erfaring har vi opbygget en metode for, hvordan vi arbejder effektivt i internationale teams,” siger hun.

Når en af NNIT’s kunder skal i gang med at udnytte fordelene ved NNIT’s internationale leverancemodel, ser NNIT det også som en forandringsproces. Virksomheden og NNIT skal i fællesskab finde ud af, hvordan omstillingen fra rent dansk leverance til en kombination af dansk og udenlandsk kommer til at forløbe så gnidningsfrit som muligt. Mange forventer, at kulturforskelle udgør det største problem. Men ifølge Hanne Skovgaard Duve er det ikke tilfældet:

”Kulturen er ikke den største modspiller. Det er derimod det faktum, at vi ikke har mødt hinanden endnu – og helt banalt ikke har set hinanden i øjnene. Derfor kommer eksempelvis medarbejdere i Kina på ophold i Danmark, hvor de i nogle måneder arbejder side om side med de danske kolleger, de senere skal samarbejde med fra Kina. Efter sådan et uddannelsesforløb bemærkede en af vores kinesiske medarbejdere, at han nu kendte sine danske kolleger bedre end mange af de kinesiske,” siger hun.

Også kunderne møder de medarbejdere i udlandet, der skal arbejde på kundens opgaver. Derudover opretholder medarbejderne tæt kontakt og optimalt samarbejde med bl.a. daglige videomøder. Kommunikation i de internationale teams og med kunden er en stor del af nøglen
til et vellykket internationalt samarbejde.

Sprogbarrieren kan overvindes
NNIT tilbyder globale leverancer af mange typer opgaver, blandt andet systemudvikling, drift og support.

Når en kunde vælger at lægge sin it-support til udlandet, kan det medføre udfordringer. For nogle medarbejdere er det et problem at tale engelsk, når man skal bede om hjælp til et it-problem.

”Nogle kunder løser det ved at tilbyde medarbejderne et kursus i engelsk. I et tilfælde tog vi rundt til medarbejderne i vores supportenhed i Kina med et kamera og filmede dem. De præsenterede sig og fortalte, hvad de arbejder med. Den video viste vi til de brugere hos kunden, der skulle have kontakt med dem. Det var med til at nedbryde de barrierer, kundens ansatte havde i forhold til at samarbejde med supportere i en anden verdensdel,” fortæller Hanne Skovgaard Duve.

Styr på sikkerheden
Hvis en virksomhed arbejder med fortrolige oplysninger, der er afgørende for dens indtjening, kan den være nervøs ved tanken om at lægge de informationer ud til lande som fx Kina. Angsten
for industrispionage ligger lige for.

”Der vil altid være tale om en risikoafvejning, men generelt kan vi godt matche sikkerhedskravene fra vore kunder i Kina. Vi opstiller kontroller sammen med kunden for at sikre data. I nogle tilfælde vælger kunden, at enkelte løsninger kun skal leveres fra Danmark, så de data aldrig kommer uden for landets grænser,” fortæller Robert Lauritzen.

Fremtiden for NNIT byder på vækst i både ind- og udland. Men væksten i medarbejdere vil klart være størst i udlandet. Foruden Kina og Filippinerne har NNIT også et center i Tjekkiet. Næste skridt kan blive et leverancecenter i Amerika, hvor NNIT i dag har etableret sig som konsulentvirksomhed inden for life science.
NNIT A/

Related links

Emner

Relateret materiale

Vestas outsourcer it-drift til NNIT

Vestas Wind Systems A/S og NNIT A/S har netop underskrevet en outsourcingsaftale, der giver NNIT ansvaret for driften af Vestas’ it-infrastruktur fra den 1. december 2013. Første skridt bliver at sikre en smidig ansvarsoverdragelse af eksisterende opgaver og drift. For at imødekomme Vestas fremtidige krav til it, konsolideres Vestas’ nuværende it-infrastruktur dernæst til en NNIT standardløsning.

Coop indgår it-driftsaftale med NNIT

Coop Danmark A/S og NNIT A/S har netop underskrevet en ny it-driftsaftale, der giver NNIT ansvaret for den fremtidige drift af Coops SAP-platform. Aftalen løber over de næste fem år og har en værdi af et tocifret millionbeløb. Med den nye aftale bliver NNIT en væsentlig leverandør til Coop IT og støtte til ”sCoop”, Coops nye SAP-program, der samtidig er en af Danmarks største ERP-implementeringer.

Arla outsourcer it til NNIT

I en ny outsourcing-aftale har Arla givet NNIT ansvaret for it-infrastruktur, drift og support fra 1. juli 2013 og fem år frem.